Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik voor het eerst hoorde over dé brief van Mavis Karn (een Amerikaanse 3P coach). Zij schreef deze als afscheidscadeau toen zij stopte met haar werk in een jeugdgevangenis. Deze brief wordt nu ook volop verspreid buiten de gevangenismuren. En gelukkig maar. Want wat een wijsheid – ook voor voormalige kinderen – staat er in deze brief!

In deze brief noemt zij het “een geheim”. Daarmee bedoelt ze niet dat haar boodschap verborgen gehouden moet worden. Ze deelt namelijk juist “iets” wat we eigenlijk allemaal al weten (ja ook jij), maar alleen lijken te vergeten.

Iedere keer als ik deze brief lees, herinnert het mij telkens weer waar datgene wat ik op dat moment zoek altijd te vinden is. Ook als ik het even niet zie. Daarom deel ik deze prachtige brief hieronder ook graag met jou. In deze podcastaflevering op Spotify of Apple Podcasts hoor je mij er trouwens nog verder over mijmeren.

Beste kinderen (en voormalige kinderen),

Ik heb een geheim om je te vertellen, niemand wilde het voor je verborgen houden. Het is zo duidelijk is dat mensen het niet konden zien. Zoals overal zoeken naar de sleutel die je in je hand hebt.

Het geheim is dat je al een heel, perfect persoon bent. Je bent geen beschadigd goed, je bent niet incompleet, je hebt geen gebreken, je bent niet onaf, je hebt geen verbouwing, reparatie, polijsting of grote rehabilitatie nodig. Alles wat je nodig hebt om een ​​geweldig leven te leiden, heb je al in je. Je hebt gezond verstand, wijsheid, geniale creativiteit, humor, eigenwaarde. Je bent puur potentieel… je mist niets.

Het enige dat je ervan kan weerhouden te genieten van alles wat je al bent, is een gedachte. Eén gedachte, jouw gedachte. Niet de gedachte van iemand anders. Jouw gedachte. Welke gedachte je op dit moment ook denkt, het voelt belangrijker om na te denken, dan je dankbaar, levend, tevreden, vreugdevol, optimistisch, liefdevol en vredig te voelen. Dat is het enige dat tussen jou en geluk staat.

En raad eens wie de leiding heeft over jouw denken? Raad eens wie bepaalt waar je aandacht naar toe gaat? Raad eens wie mag schrijven, produceren, regisseren en schitteren op het moment dat jij er middenin zit? Jij! Alleen jij. Niet je verleden (opgeslagen gedachte), niet de toekomst (heb je ooit gemerkt dat het nooit, nooit opduikt?), niet je ouders (ze denken allemaal hun eigen gedachten), of je vrienden (idem), of school of televisie of situaties of omstandigheden of wat dan ook. Alleen jij.

Denken is een geweldig vermogen. Zoals elk vermogen kan het worden gebruikt als hulpmiddel of als wapen tegen onszelf en anderen. En net als bij elk ander hulpmiddel, kunnen we aan de hand van het gevoel zien of we het voor of tegen onszelf gebruiken. Als we onszelf of anderen tegenspreken, komen we in de problemen. Als we dat niet doen, blijven we meestal uit de problemen.

“Gevoelens bestaan om ons te waarschuwen ons denken niet te gebruiken om problemen in ons leven te creëren
en om ons terug te leiden naar ons natuurlijke, gezonde vermogen om ons leven volledig te leven.”

Onthoud dus alsjeblieft dat je gedachten je niet altijd de waarheid vertellen. Als we in een slecht humeur zijn, ons neerslachtig voelen, zijn onze gedachten niet te vertrouwen… ons IQ zakt. Wanneer onze gedachten voorbijgaan en we opfleuren, is ons denken weer creatief, positief… ons IQ gaat omhoog. De enige manier waarop je je slecht over jezelf en je leven kunt voelen, is als je slecht over hen denkt… Het is aan jou, elke minuut dat je leeft. Het is altijd aan jou.

Dit is het beste, meest bevrijdende geheim dat ik ooit heb geleerd, en ik wil dat jij het ook weet.

Met liefde,
Mavis

0 reacties