Onlangs was iemand na een yogales haar sleutels kwijt. Ze vroeg aan mij of ik haar sleutels had gezien. “Nee, ik heb niets gezien”, zei ik. “Maar ik had ze toch echt naast mijn matje neergelegd”, gaf ze aan. Ik herhaalde dat ik ze niet had gezien en vroeg of de sleutels misschien in haar jaszak zaten.

Het leek erop dat ze mijn vraag niet hoorde, want ze zei: “Dan moet iemand anders ze mee hebben genomen, want ik weet toch zeker dat ik ze hier heb neergelegd.” Al snel uitte zij ook haar zorgen hoe ze nu toch zonder auto- en huissleutel thuis moest komen en of ze nu al haar plannen voor die dag nog wel zou redden. Ik vroeg nog eens voorzichtig: “Weet je heel zeker dat de sleutels niet in je jaszak zitten?” Ze voelde in haar jaszak en ze vond…

… haar sleutels.

De zoektocht naar geluk

Haar zoektocht naar haar sleutels deed me ineens denken aan een veelgemaakte zoektocht naar geluk. We zoeken de oplossing dan vaak buiten onszelf. We gaan bijvoorbeeld naar de yoga, maken boswandelingen (of drinken Boswandeling), douchen ijskoud, lezen zelfhulpboeken of schakelen hulp van coaches in. Als je dat helpt moet je dat trouwens vooral ook gewoon blijven doen hoor. Maar lees even verder als je herkent dat dit telkens maar tijdelijk helpt.

Want dan kan het behulpzaam zijn, om te zien dat de sleutel naar geluk niet (echt nooit niet) buiten ons ligt. Ik herhaal: geluk ligt niet buiten jou. Hoe echt dat ook lijkt.

“What you’re looking for is in the most hidden place… right under your nose.”

– sydney banks

Waar dan wel? Geluk zit al in ons. Sterker nog, je kijkt er vandaan. Je bent al geluk(t)! Als je dat inziet (en dat gaat verder dan deze woorden begrijpen), dan voelt het zinloos om anderen de schuld te geven van jouw gevoel van ongelukkig zijn. Dan maak jij je waarschijnlijk ook wat minder zorgen om de toekomst. Je hebt de sleutel naar geluk immers al in je (figuurlijke) jaszak. Ook als je je sleutels kwijt bent.

Meer heldere inzichten over hoe jij het leven een stuk lichter kunt ervaren? Download dan het e-book over de 3 principes!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *