Dagretreat deep listening

voor als je voorbij de woorden wilt leren luisteren
naar een ander en naar jezelf

Het leven lijkt wel een contactsport. Zeker op het werk. En dat kan soms best een uitdaging zijn, nietwaar? Je voelt je soms zo onbegrepen of onzeker in gesprekken met anderen. Maar je betrapt jezelf er eigenlijk ook weleens op dat je eigenlijk niet écht luistert. Je hebt stiekem toch een oordeel over wat er gezegd wordt of je bent al aan het bedenken hoe je zal reageren. Zoals je dat nu wellicht ook hebt terwijl je deze tekst leest. Geeft niet, dat gebeurt in alle onschuld. Maar al die gedachten leiden je wel af van wat er daadwerkelijk gezegd wordt… voorbij de woorden. Deep listening gaat voorbij die woorden; die gedachten; die verhalen in jouw hoofd. Het maakt je niet alleen bewust van je manier van luisteren, maar ook hoe de menselijke ervaring voor iedereen werkt. Zodat je weer meer verbinding ervaart.

Deep listening Natasja Hoogenboom

inzichten krijgen door te ervaren

Een dag deep listening

Tijdens deze dag ontdek je op interactieve en speelse wijze welke gedachten er verschijnen en mogen verdwijnen tijdens het luisteren naar de ander én naar ‘jezelf’. Denk alleen al maar aan gedachten als afleiding, analyseren en het al formuleren van een antwoord. Die herken je vast, toch? Ook ervaar je op deze dag hoe de ander jouw oordeelloos luisteren ervaart en daardoor vaak moeiteloos zijn of haar eigen innerlijke wijsheid aanboort.

“In mijn eerste coachgesprek na deze dag hoorde ik echt een diepere laag in wat mijn coachee zelf deelde over haar angst.
Er zat ineens een totaal ander persoon tegenover mij. Zo gaaf!”

– ROGER

Wat is deep listening eigenlijk? Deep Listening is geen vaardigheid, maar meer een staat van zijn. Een staat van oordeelloos aanwezig zijn in het nu. Als je deep listening namelijk wel als een methodiek of gesprekstechniek ziet, staat dat écht luisteren eigenlijk nog steeds in de weg. Ik zie het ‘diep luisteren’ vooral als bewustwording van je manier van luisteren en daarmee van je denkwereld én wie je daadwerkelijk bent. Met als resultaat (nog) meer verdieping, verbinding en vertrouwen.

Klinkt dit als muziek in de oren en ben je benieuwd wat er te ‘horen’ is?

 

Deep listening training

wat ga je nog meer ervaren?

Je verdiept je in de 3 principes

 Ook tijdens deze dag gebruik ik de 3 principes (beter bekend als The Three Principles van Sydney Banks) als uitgangspunt. Deze principes schrijven jou niets voor, maar leggen alleen uit hoe eenvoudig het menselijk systeem werkt. Deep listening is een makkelijke manier om kennis te maken met dit nieuwe paradigma of om jouw grounding te verdiepen.

Een verzorgde dag

Vegetarische lunch

Deep listening

3 principes

Voor wie is deep listening interessant?

Voor iedereen die regelmatig gesprekken voert met anderen of… met jezelf  ;-). Zoals managers, trainers, coaches, salesprofessionals, hulpverleners, docenten, ouders. Oftewel eigenlijk voor iedereen die meer aanwezig wil zijn in gesprekken of de inzichten in de werking van de menselijke ervaring wil verdiepen.

5

Als je weleens onzekerheid ervaart of je het wel goed doet.

5

Als jij je weleens onbegrepen voelt tijdens gesprekken.

5

Als ​je ondanks je ervaring en grounding toch nog gedachten hebt over hoe een gesprek hoort te gaan.

5

Als je deep listening net zoals ik gewoon een boeiend onderwerp vindt.

5

Als je nog meer wilt vertrouwen op de innerlijke wijsheid die iedereen heeft.

Praktische informatie

Data

  • Zondag 8 september in Nunspeet
  • Donderdag 26 september in Breda
  • Zondag 17 november in Breda

Passen deze dagen niet in jouw agenda? Misschien is dit dagretreat ontspanning zonder inspanning iets voor jou?

Tijden

10 tot 16 uur

Locatie

  • Villa Vennendal in Nunspeet
  • Yogasite in Breda

Aantal deelnemers

minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers

Prijs

€ 125,- exclusief btw, inclusief lunch, koffie/thee en versnaperingen

dit zijn de mogelijke bijwerkingen

N

Rust in het hoofd

N

Betere communicatie

N

Meer verbinding

N

Verdieping van je grounding

N

Minder onzekerheid

Dit is de facilitator

Natasja Hoogenboom

Als zelfstandig trainer en ondernemer geef ik al meer dan 10 jaar trainingen in het bedrijfsleven en lezingen op netwerkbijeenkomsten. Daarvoor gaf ik leiding aan teams van 4 tot 40 medewerkers en heb ik altijd in de sales gewerkt. Dus ik weet als geen ander hoe stroef gesprekken kunnen gaan met medewerkers, collega’s, klanten en coachees. Ondanks de vele gevolgde trainingen bleef er bij mij altijd een stemmetje dat ik het niet goed genoeg deed.

Na mijn coachopleiding in 2019 en een aantal korte (online) cursussen deep listening, volgde ik in 2023 een 3-daagse training bij Jack Pransky en Sheela Masand in Spanje. Daar ervaarde ik wat er daadwerkelijk wordt bedoeld met ‘voorbij de woorden’ en zag ik wie we daadwerkelijk zijn. Het verdiepte mijn grounding in de 3 principes. Met nog meer ontspanning en verbinding in contacten en bovenal met ‘mezelf’ tot gevolg.

Tijdens mijn sessies in het teken van deep listening neem ik vaak een co-host mee die zich ook heeft verdiept in de 3 principes en bekend is met het methodeloze diep luisteren.

“Dit was echt een fijne ontspannen manier om kennis te maken met de 3 principes. Dit smaakt naar meer!”

– denise

Deep Listening is ook mogelijk voor jouw organisatie

Wil je een sessie deep listening voor jouw team of event, omdat je hen kennis wil laten maken met deep listening? Wellicht omdat je zelf al bekend bent met deep listening of de 3 principes. Of omdat jullie al zoveel methodes hebben geprobeerd en nu echt toe zijn aan een ander fris uitgangspunt?

Voor bedrijven en andere (netwerk)organisaties verzorg ik regelmatig eendaagse of meerdaagse bijeenkomsten. De inhoud van het programma en locatie wordt dan afgestemd op jullie behoefte. Zo gaf ik op een congres een korte workshop deep listening van 1,5 uur en aan een salesteam een 3-daagse training deep listening om de onderlinge samenwerking en communicatie op de werkvloer te verbeteren. De gemene deler is dat we ‘de 3 principes’ altijd als uitgangspunt gebruiken. Want wie anders kijkt, heeft het beter bekeken. Gun jij jouw team of gasten ook deep listening?

VERBINDING   VERDIEPING   VERTROUWEN

 VERBINDING

 VERDIEPING

 VERTROUWEN