Onlangs raakte ik aan de praat met iemand die sinds kort werkloos is. Ze was gestopt met haar baan in de sales. “Dat is namelijk zo stressvol”, zei ze stellig. Ze legde me uit waarom de baan haar stress gaf: de fatale deadlines, de hoge targets, het werken in avonden en weekenden en in haar nek hijgende managers.

Ik liet vallen dat ik zelf ook in de sales werk en een eigen bedrijf heb. Ik vertelde dat ik onregelmatig werk (ook ‘s avonds en in het weekend) én bedrijven help met het binnenhalen van grote klanten via aanbestedingen. “Ja, maar dat is anders”, reageerde ze.

Klopt dat er iets anders is… Maar dat zit hem niet in de baan zelf, in het hebben van een eigen bedrijf of het wel of niet hebben van iets anders. Het is echt een misverstand dat we stress krijgen door ons werk, door anderen of door omstandigheden van buitenaf. Werken in de sales (of in wat voor branche dan ook) geeft geen stress. Want dan zou iedere salesmedewerker stress ervaren en dat is toch echt niet zo. Het zijn echter onze gedachten erover die maken hoe we het werk ervaren. En die zijn inderdaad bij iedereen anders.

Denk maar eens aan een stapel papieren op je bureau. Voor de een bestaat zo’n stapel slechts uit een aantal vellen papier. Een ander geeft (volkomen onschuldig buiten zijn invloedsfeer) meteen een betekenis aan deze papieren. Zo klaagt een vriendinnetje vrijwel na iedere vakantie over haar collega’s die haar werk niet goed hebben overgenomen. Haar eerste werkdag na haar vakantie begint steevast met het moeten wegwerken van een stapel papieren. Terwijl een ander vriendinnetje het altijd tof vindt als er een stapel papier op haar bureau ligt. “Dan heb ik tenminste wat te doen.”

Grote kans dat jij weer andere gedachten hebt over die stapel papieren van mijn vriendinnetjes. Je zag ze eerst zelfs niet, totdat je er net aan ging denken. Jij geeft bovendien een totaal andere betekenis aan die papieren dan mijn vriendinnetjes. Terwijl die papieren er toch echt hetzelfde uitzien. Kortom die papieren geven zelf geen stressgevoel, maar je gedachten erover wel.

“Het denken creëert een wereld en zegt dan: dat heb ik niet gedaan.”

– david bohm

In dit inzicht zit geen advies dat je gewoon altijd in je baan moet blijven hoor. En wat ik ook niet bedoel is dat jij je mindset moet veranderen of vooral maar positief moet gaan denken als je stress op je werk ervaart. Inzien dat je altijd (ja echt altijd!) alleen maar je gedachten ervaart is voldoende. Er zit verder helemaal geen opdracht in.

Als een soort bijwerking van dit inzicht vielen bij mij veel stressvolle gedachten van me af. Heb ik dan nooit meer stress? Natuurlijk wel. Ik ben ook een mens. Ik herken nu alleen sneller wanneer ik in een gedachtetrein ben gestapt. Op dat soort momenten zie ik ook die gedachtetrein weer wegrijden. Kedenkedenk? Kedenkedenk? Doehoei!

De 3 principes gaat onder andere over je gedachten en hoe je die beleeft, ook op het gebied van stress. Ben je benieuwd? Download dan het e-book over de 3 principes.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *