Als we op ons werk ergens last van hebben, dan lijkt het vaak te komen door tijdgebrek. Voor veel verkopers is tijd zelfs hun grootste concurrent. Om tijd beter te kunnen managen worden er allerlei trainingen en tips aangeboden, die zich allemaal richten op (het veranderen van) gedrag. Maar is tijd eigenlijk wel te managen?

Iedereen ervaart tijd anders

Onlangs zat ik in een overvolle trein van Breda naar Rotterdam toen iemand naast mij gebeld werd. “Ik heb wel even tijd, ik zit namelijk in de trein”, hoorde ik zeggen. Voor hem voelde dit als een moment dat hij wel even kon bellen. Maar er zijn vast ook een hoop mensen die juist niet in een overvolle trein willen bellen en er dan dus juist GEEN tijd voor hebben.

Kom jij regelmatig tijd tekort om te gaan sporten? Recent zei iemand tegen mij: “Ik heb vandaag geen tijd, want ik moet sporten”. Voor die persoon voelt die ene sportafspraak als dat er die dag echt niks anders naast gepland kan worden. Terwijl iemand anders misschien wel 10 afspraken op die dag heeft staan én ook nog tijd ervaart om te gaan sporten.

Begrijp me goed, in beide gevallen is er geen goed of fout in hun uitspraken. Het laat alleen maar zien dat de trein, het aantal afspraken of het sporten níet bepaalt of je tijd hebt. Iedereen ervaart tijd immers anders. Dat komt omdat tijd niet tastbaar is. Het bestaat alleen maar in het denken. Denk daar maar eens een tijdje over na ;-).

Je zorgen maken over tijd, zorgt dat het tijd kost

Misschien herken je dat als je ergens naartoe gaat waar je nog nooit geweest bent, dat dat dan langer lijkt te duren dan de terugreis. Op de heenreis denken we meer dan de terugreis. Kom ik wel op tijd? Kan ik het wel vinden? Gaat mijn presentatie wel goed? Dat was ook zo bij mijn treinreis van Breda naar Rotterdam. Ik wilde graag op tijd zijn voor mijn training aan ploeterende professionals. Ik maakte me zelfs een beetje zorgen. Er kwamen al allerlei gedachten naar boven over wie ik kon bellen als ik te laat dreigde te komen, wat ze dan wel niet van mij zouden denken en wat ik dan zou zeggen. Een hele gedachtetrein met zorgen over tijd dus. En hoewel de terugreis precies even lang was, voelde deze veel korter. Waarom? Heel simpel: er was minder denken.

Een intern gesprek over tijd

Nu hoor ik je denken: “Oh, dus het levert mij tijd op als ik me minder zorgen maak over tijd?” Maar ja, die zorgen en gedachten poppen op zonder dat jij daar invloed op hebt. Je hebt geen aan-uitknop. Het is wel interessant om te gaan herkennen dát er veel tijdverspillers zijn in onze ervaring van tijd, zoals je druk maken of je wel voldoende tijd hebt of niet. Vaak zijn we drukker met ons ‘interne gesprek’ of we de afspraak wel gaan redden (of dat-ie wel goed gaat), dan dat we druk zijn met de afspraak zelf.

Een afspraak in je agenda gaat namelijk volkomen onschuldig gepaard met een hoop denken. Je ziet bijvoorbeeld niet alleen een afspraak genoteerd staan, maar ook een denkbeeldige komma erachter met “ohja daar moet ik nog iets voor voorbereiden”, “krijg ik het wel op tijd af”, “ohjeee, ik moet nog zoveel”, etc. Hoe meer komma’s met bijzinnen, hoe meer en meer je het gevoel hebt tijd tekort te komen. De stress vliegt je spontaan om de oren! Terwijl er alleen maar een notitie in je agenda stond.

“De aanwezigheid is het enige wat we continu zoeken, of we het nou weten of niet”.
– Dicken Bettinger (3P coach)

Hoe krijg ik dan meer (grip op) tijd?

Vanuit de 3 principes kijken we niet naar gedrag, maar wordt er alleen beschreven hoe de menselijke ervaring (zoals tijdsbeleving) eigenlijk ontstaat. Het laat zien dat je tijd altijd (zonder enige uitzondering dus) beleeft in het denken. Hoe meer en meer je gaat herkennen dat je allerlei (denkbeeldige) komma’s en bijzinnen toevoegt in je hoofd, hoe eerder je geneigd bent de volgende keer een punt te zetten. Want zijn al die zorgelijke gedachten in die bijzinnen eigenlijk geen klinkklare onzin?

Managen van tijd is dan ook overbodig. Het moment van realiseren is al genoeg om ervoor te zorgen dat je weer terug in het moment bent. Daar waar je wilt zijn. Alleen daar vind je wat je zoekt. Het is eigenlijk zo simpel, totdat we erover na gaan denken.

Disclaimer: voor je nu je agenda uit het raam gooit: het blijft nog steeds handig om je afspraken ook daadwerkelijk te plannen in een agenda. Bijvoorbeeld als je wilt deelnemen aan deze training voor minder geploeter en meer werkplezier.

Gratis e-book aanvragen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *