Vroeger dacht ik dat ik keihard moest werken om ontspannen succesvol te zijn. Vooral in mijn hoofd. Ik ben van de generatie “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” en werd grootgebracht met de gedachte dat je door eindeloos denken en plannen het verst kwam. Dat denken ging zelfs ’s nachts door. Ontspannen deed ik pas als ik het verdiend had.

 

De waanzin van inspannen om te ontspannen

Toen ik het advies kreeg om vaker te ontspannen, pakte ik dat dan ook grondig aan. Wat niet moeilijk was, want op de sociale media word je doodgegooid met alle tips voor een ontspannen leven. Zo plande ik ontspanningsmomentjes in mijn overvolle agenda. Jarenlang stond er “me-time” op vrijdagmiddag gepland, maar ik deed het nooit. Wat ik wel deed was eerder opstaan om te mediteren, meerdere cursussen mindfulness, uren op een yogamatje liggen en heel vaak NEE zeggen, ook tegen afspraken waar ik wel zin in had. Ontspannen werd ook gewoon weer keihard werken.

Wat een geploeter hè? En ja, het leek allemaal te werken. Maar niet om de reden die veel mensen denken. Nee, het is echt niet de meditatie, de yoga of welke activiteit dan ook die zorgt voor ontspanning. Wat dan wel? Nou, het simpele feit dat we erna minder gedachtes in ons koppie ervaren. En daar zit dus de crux!

 

De crux zit in het denken!

Het is echt niet zo dat je door hard te werken aan ontspanning jij je weer ontspannen voelt. Hoe echt dat soms ook lijkt van wel. Ook ik ervaar nog steeds zo’n heerlijk gevoel na een yogasessie. Althans meestal dan, waar dan ook meteen weer een aanwijzing inzit dat het niet de yoga zelf is. Maar het ontspannen gevoel komt echt niet door de yogahoudingen, maar doordat ik erna minder onrust in mijn hoofd ervaar. Dus wil je relaxter resultaten behalen? Kijk dan eerst eens naar de werking van het denken.

Neem dit nu trouwens niet verstandelijk van mij aan. Maar kijk voor jezelf. Je hoeft alleen maar nieuwsgierig te zijn.

Het viel mij bijvoorbeeld op dat ik veel makkelijker, grotere klanten binnenhaalde als ik eigenlijk al voldoende opdrachten had. Juist als ik niet aan het wikken en wegen was over hoe ik klanten binnen moest halen, kwamen ze vanzelf binnen.

Ik hoor het ook van mijn klanten. Mensen die bijvoorbeeld altijd heel vlot en creatief schreven, totdat ze met hun pen miljoenenopdrachten moesten binnenhalen via aanbestedingen. De meest krampachtige en stroperige zinnen kwamen ineens uit hun vingers, omdat ze er veel te veel over na gingen denken.

Of iemand die thuis in haar eentje altijd heerlijk aan het werk is omdat haar manager dan niet meekijkt. Op kantoor blokkeert ze echter, zelfs als de manager er niet is. De gedachte dat “die bitch van een baas” elk moment binnen kan komen, zet haar al in standje paniek. Weg productiviteit!

 

Wat helpt dan wel om relaxt resultaten te behalen,
zonder dat je iedere ochtend om 6 uur je yogamatje op moet?

 

1. Waarom wil je van die onrust af? En mag de onrust er zijn? Het zijn 2 vragen die ik regelmatig stel en ik krijg altijd een antwoord – sorry – met drogredenen. Want vrijwel iedereen begint over een toekomst die er nog helemaal niet is. Terwijl NU alles oké is, zijn we toch in staat om ons daarvan weg te denken. Alleen dat doorzien, kan al heel behulpzaam zijn.

2. Onrust = denken. Dat is het enige wat jij je hoeft te realiseren. Je hoeft dus niet te gaan relativeren, om te denken, uren op een matje te gaan liggen zwoegen. Het mag natuurlijk wel. Maar het hoeft echt niet. Als je de werking van het denken begrijpt, weet je dat eraan sleutelen echt zinloos is. Het denken verschijnt immers vanuit het niets en verdwijnt VANZELF ook weer in dat niets. Sterker nog, eraan willen sleutelen zorgt er alleen maar voor dat de gedachtenstorm nog langer ervaren wordt.

In mijn meerdaagse training ontspannen werken laat ik je aan de hand van de 3 principes ervaren waar je denken vandaan komt en ook weer in verdwijnt. Daarvoor hoef je niets te doen, er is alleen maar weer iets te herinneren.

3. Je hoeft je alleen maar te herinneren dat je gedachten NIET WAAR zijn. De kans is heel groot dat je jouw gedachten – bijvoorbeeld dat jij het niet goed genoeg doet – bent gaan geloven. Je gedachten worden namelijk vergezeld door allerlei sensaties in het lijf. En dan lijkt het allemaal heel echt en eng. Die sensaties willen we bovendien niet voelen, dus gaan we het gevecht ermee aan. Maar wat zou er gebeuren als je die sensaties juist ziet als een vriendelijke herinnering dat je weer terug mag naar je natuurlijke staat van zijn?

4. Je natuurlijke staat van zijn is een relaxt hoofd! Ik zeg weleens: het zijn je fabrieksinstellingen. Je bent er mee geboren. Je kunt het ook zo goed zien bij kleine kinderen. Ga maar eens naar een speeltuin en aanschouw hoe moeiteloos kleine kinderen switchen van blij naar boosheid, van vreugde naar verdriet, en weer terug. Die veerkracht zit ook in jou!

5. Jouw innerlijke wijsheid wijst je de weg. In alle onschuld zijn we vergeten dat we allemaal – dus ook jij – een innerlijke wijsheid hebben die ons altijd navigeert door het leven. Autorijders herkennen het vast dat je soms ineens een heel stuk verder bent met rijden, alsof je gedachteloos gereden werd. Je innerlijke wijsheid is dichterbij dan je denkt, alleen ga je er vandaan als je denkt… Die oneindige intelligentie is veel slimmer dan jouw persoonlijk brein kan bevatten. Zodra je dat weer (h)erkent is het wel heel relaxt resultaten behalen.

 

Voor de snelle lezer een #TLDR: relaxen, daar hoef je niets voor te doen

Hard werken om ontspannen te zijn? Been there, done that. Maar ontspanning zit niet in meditatie, yoga of ‘nee’ zeggen. Het zit in minder denken. Hoe minder krampachtige gedachten, hoe makkelijker alles gaat. Klanten komen vanzelf, schrijven stroomt weer en je productiviteit schiet omhoog als je stopt met vechten tegen je gedachten, die bovendien helemaal niet waar zijn. Je natuurlijke staat is al relaxed. Even vergeten? Geen zorgen, je hoeft het je alleen maar te herinneren.

Gratis e-book aanvragen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *