Herken je ook dat stemmetje in je hoofd over geld? Bijvoorbeeld als je twijfelt over je baan, als je een onverwachte financiële tegenvaller hebt of als jij je afvraagt of je nog wel voldoende buffer op de bankrekening hebt voor het geval het nodig is. Het begint met het zien van een getal op je bankrekening, maar al snel lijkt het alsof je zonder eten naar bed moet. Je hebt geldzorgen.

Geldzorgen hebben we bijna allemaal. Of je nou een ondernemer of in loondienst bent. Of je nou rijk of arm bent. Of je nou wel of geen koophuis (of zelfs meerdere huizen) hebt. Of je nou wel of geen kinderen, personeel of partner hebt. Toch lijken geldzorgen nog steeds een taboe te zijn. We praten er liever niet over, maar denken er des te meer over. Met stress tot gevolg.

 

Potje onrust

Zelf had ik begin dit jaar zo’n stemmetje over geld. Ik twijfelde toen of ik zou stoppen met bepaalde opdrachten. Opdrachten waarmee ik makkelijk, zonder al teveel inspanningen, meer dan genoeg geld verdiende. Dan keek ik weleens naar mijn bankrekening en rekende ik uit hoeveel ik in buffer had om een tijdje zonder opdrachten te zitten. Er kwam toen een keer op om mijn zakelijke spaarrekening in 3 potjes te verdelen: een potje voor de Belasting, een potje voor een Buffer en een potje voor een Bonus voor leuke dingen. Ik had vooral lol om de namen van de potjes (viel jou de 3 B’s ook op?), dan dat ik plezier had om de verdeling. Want dit geknutsel met cijfers gaf mij toch een potje onrust! Voor mijn gevoel had ik nu namelijk ineens minder geld, terwijl ik echt geen euro minder op de bankrekening had. Grappig hè?

Geldzorgen versus geldproblemen

Ineens zag ik het verschil tussen een geldzorg en een geldprobleem. Stel nou namelijk dat ik echt geen rode rotcent meer in de potjes zou hebben, diep in de schulden zit, er nooit meer geld binnenkomt, ik ook niet meer kan werken of iets kan verkopen en er ondertussen wel rekeningen betaald moeten worden…, ja dan heb ik een geldprobleem. Maar dat was op dat moment helemaal niet aan de orde. Er waren alleen horrorgedachten dat het zover zou kunnen komen! In een denkbeeldige toekomst dus.

In het NU is er nooit een (geld)probleem

Eigenlijk is er in het NU nooit een probleem. Dus ook geen geldprobleem. Totdat je ineens spontaan aan geldtekorten denkt en wat dat dan betekent. Of beter gezegd: totdat er geldgedachten voorbijkomen. Want jij denkt niet expres aan geld. Dat gebeurt vanzelf. Je drukte immers niet op de “laat ik mij nu eens heerlijk zorgen maken over geld”-button, toch? Het gebeurt gewoon.

En voordat je het doorhebt, maak je van je geldzorgen een geldprobleem. Die natuurlijk door ons bewustzijn levensecht worden gemaakt via allerlei fysieke sensaties. Van die onrust willen we af, dus gaan we sleutelen en nog meer denken, denken en denken. Hoe langer je eraan denkt, hoe heftiger je probleem: financiële crisis! Wat dan behulpzaam kan zijn om te zien van waaruit die gedachten opduiken.

 

Van waaruit duiken gedachten op?

Voor mij voelt het alsof alle gedachten, dus ook zorgelijke én zorgeloze gedachten, oppoppen vanuit ‘het niets’. Ik noem het vaak: out of te blue. Alsof mijn gedachten wolkjes zijn die verschijnen én ook weer verdwijnen in die oneindige blauwe lucht. Dat herkennen helpt. Wetende dat alle (gedachte)wolkjes tijdelijk zijn en vanzelf weer verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Je bent er maar één gedachte vandaan, zou Sydney Banks zeggen die de 3 principes ooit beschreef. Dan ontstaat er weer helderheid en opent zich een oneindig potentieel aan frisse mogelijkheden om van je geldzorgen geen probleem meer te maken.

Herkenbaar? Leuk als je jouw reactie hieronder deelt.

Gratis e-book aanvragen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *