Het is 3 uur ‘s nachts en je wordt ineens wakker. Je draait je om en probeert weer in slaap te vallen. Maar je begint te malen. En dus draai je je weer om naar de andere kant. En vervolgens blijf je maar aan de werkdag van morgen denken… Heb jij ook last van slapeloze nachten?

The Opposites schreven er een nummer over:
Slapeloze nachten
Lig alleen in bed
Denk alleen aan morgen
Mijn gedachte maakt me gek

Gekmakende gedachten

Vroeger lag ik regelmatig in bed al die ene mail te formuleren die ik nog moest versturen. Ik schreef hem wel 10 keer in mijn hoofd. Of ik was een meeting aan het voorbereiden, terwijl ik eigenlijk wilde slapen. Tussendoor popte dan ook nog op welke fouten ik eerder die dag misschien wel gemaakt had of in de toekomst nog zou kunnen maken.

Hoe langer ik lag te woelen, hoe meer rampscenario’s er voorbij kwamen. En daar moest dan natuurlijk ook weer over nagedacht worden. Hoe kon ik die voorkomen? Gek werd ik van die onrustige gedachten!

Hoe meer onrust ik ervaarde, hoe meer het leek alsof het ook echt een slapeloze nacht zou gaan worden. Dan zag ik het alweer 4 uur worden. En dan kwam er weerstand tegen het wakker liggen. Ik moest natuurlijk wel fit zijn voor de dag van morgen. Want anders zou die meeting niet goed gaan. Wat zouden ze dan wel niet van mij denken? In mijn hoofd was ik dan al ontslagen, waardoor ik mijn hypotheek niet meer kon betalen en ik mijn huis uit moest.

De gedachtentrein ontspoorde.


Nooit meer wakker liggen van slapeloze nachten

Vaak worden er allerlei tooltjes en trucjes geadviseerd om je aandacht in je lichaam te brengen, bijvoorbeeld met yoga nidra of het geluid van ruisende golven. Maar als dat voor iedereen altijd zou helpen, dan zou niemand meer ‘s nachts wakker liggen. De ene keer val je er misschien wel van in slaap en een andere keer niet. Misschien word je er zelfs nog onrustiger van, omdat de oefening bij jou niet lukt. Doe je dát ook al niet goed… Zucht.

Een betere nachtrust begon bij mij met zien dat slapen een concept is waar veel ideeën over zijn. We hebben veel gedachten om slapen heen, zoals waaraan een goede nachtrust zou moeten voldoen. Bijvoorbeeld dat we een bepaald aantal uur slaap nodig hebben om te kunnen functioneren. En toch zijn er mensen die maar een paar uur slapen en mensen die juist heel veel slapen en beiden prima functioneren. Of we vinden dat je hooguit één keer per nacht even kort 5 minuten wakker mag worden om naar het toilet te gaan. Maar echt niet vaker en langer dan dat, want anders… (En daar gaat de gedachtetrein weer rijden.) Maar wat nou als al die gedachten over waaraan je slaap moet voldoen wegvallen? Zou je dan nog wakker liggen van een slapeloze nacht?

Bovendien is slapen eigenlijk helemaal geen concept. We doen het namelijk allemaal en slapen is iets compleet natuurlijks. Daar is niets voor nodig. Het gebeurt gewoon! Je valt er ineens in… Daar hoef jij niets voor te doen. Net zoals wakker worden trouwens. Ook dat gebeurt gewoon.

The Opposites zingen nog verder:
M’n hoofd zit in de toekomst
M’n lichaam in het nu


Je hoofd heeft onzekerheid op bezoek

Ook het besef dat mijn hoofd vaak in de toekomst was (nou ja, niet letterlijk dan natuurlijk…) heeft ervoor gezorgd dat ik die tooltjes en trucjes niet meer als dé oplossing zag. Het kan namelijk veel simpeler: herkennen dat er op dat moment – in het nu – denken op bezoek is. En het voordeel van bezoekers zijn: ze gaan altijd weer weg. Ze blijven niet voor altijd bij je wonen; ze komen slechts tijdelijk op visite. Zo spontaan als ze langskwamen, zo plotsklaps zijn ze ook ineens weer verdwenen.

Gekmakende gedachten komen uiteindelijk altijd neer op onzekerheid. Of we wel goed genoeg zijn. Of we wel veilig zijn. Je bent even vergeten wat je ware aard is. Veiligheid is namelijk jouw fabrieksinstelling; je basis; je uitgangspunt. Het is wie je bent. Je bent níet dat wakker liggende lichaam dat denkt. Je bent niet gek te maken. Maak dit jou nieuwsgierig? Begin eens met je af te vragen van waaruit die ‘gekmakende’ gedachten eigenlijk verschijnen en ook weer in verdwijnen. Dus vóórdat een slapeloze nacht een dilemma werd.

 

Ervaar je zelf ook regelmatig (‘s nachts of overdag) gekmakende gedachten en gevoelens en wil je van die ballast af? Dan nodig ik je uit voor mijn gratis online inspiratiesessie op vrijdagochtend 6 oktober. Dan mijmeren we verder over dit onderwerp met andere harde werkers en ondernemers.

Gratis e-book aanvragen

2 Reacties

  1. Elise Boone

    Klinkt heel interessant.
    Hoe laat begint de sessie?

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Je pure passie vinden - Natasja Hoogenboom - […] al een tijdje of het is toch niet helemaal je droombaan. Je komt regelmatig moe of futloos thuis. Je…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *