Lukt het maar niet om je passie of purpose te vinden? Ik herken het. Het is voor mij ook jarenlang een zoektocht geweest. Wat vind ik nou echt leuk. Waar ben ik nou echt goed in? Wie wil ik eigenlijk zijn? Wat wil ik met mijn leven? Hoe harder ik zocht, hoe verder ik ervandaan leek te gaan.

Tegelijkertijd geniet ik enorm van mensen met een passie. Dat plezier, die stralende ogen, hun enthousiasme en bezieling. Ze gaan ergens helemaal in op, doelloos, alsof de wereld even stilstaat. Ik kan zo blij worden van die energie. Zelfs als datgene waarin zij zich vastbijten mij totaal niet interesseert.

 

“Je hebt een passie voor Passie!”

Dat zei ooit iemand tegen mij. Daar lijkt het wel op he? Ik schrijf Passie nu trouwens bewust met een hoofdletter. Want er lijkt voor mij een verschil te zijn tussen passie en Passie. Want sinds dat ik de werking van onze menselijke ervaring pas zie (deze woordspeling moest er even in, haha), is het voor mij einde zoektocht. Wat ik dan gezien heb? Wat onze ware natuur is en dat is…. Pure Passie! Ik leg je uit wat ik bedoel.

 

Heel veel denken

Als je zoekt naar een passie (met een kleine letter p dus) of iets wat je leuk vindt, heb je waarschijnlijk heel veel gekwek in je hoofd. Want wees eerlijk: jij hebt het nu waarschijnlijk niet echt naar je zin op je werk. Je doet het werk bijvoorbeeld al een tijdje of het is toch niet helemaal je droombaan. Je komt regelmatig moe of futloos thuis. Je hebt slapeloze nachten, omdat je maar ligt te malen. Dat zou je anders willen. Je verlangt naar iets anders dan zoals het NU is. Maar naar wat dan?

 

Ja, naar WAT zoek je eigenlijk?

In mijn zoektocht werd ik door loopbaancoaches regelmatig aangemoedigd om ‘mijn passie of purpose’ te vinden in de kleine dingen om me heen, of wat ik in mijn jeugd leuk vond en wat ik zo in die andere mensen bewonder. Dat moest ik dan opschrijven. Nou toen ging mijn denktrein razendsnel rijden en zelfs ontsporen met nare gedachten. Ik wist het namelijk gewoon echt niet! “Helluuuup! Wat doe ik hier eigenlijk op deze aardbol…?”

In die tijd vond ik wijntjes drinken met vriendinnen trouwens het allerleukste om te doen. Maar dat leek me – ondanks het advies om vooral meer te doen wat ik leuk vind – toch niet zo verstandig om dat vaker te gaan doen…

Met de kennis van de 3 principes zie ik nu dat op die manier zoeken echt volkomen nutteloos was. Dingen die ik vroeger als klein meisje immers leuk vond (denk aan turnen, met poppen spelen en kleding naaien) boeien mij nu totaal niet meer. Ook de dingen waarin die mooie mensen zich verliezen interesseren mij vaak niet. Zij gaan bijvoorbeeld helemaal op in stamboomonderzoeken, paardrijden, zingen of schilderen. Nou mij niet gezien hoor. Althans, op dit moment niet…

 

Passie zit natuurlijk ook niet in ‘iets’.

Als passie in ‘iets’ zit, zou iedereen hetzelfde doen. Passie wordt bovendien vaak maar tijdelijk ervaren. Zo ken ik iemand die van haar passie haar werk maakte en het ineens niet meer zo leuk vond. Er kwam ineens zoveel denken bij… over geld vragen, zichtbaar zijn, de boer op moeten met haar aanbod. Spontaan was ze haar hobby én passie kwijt!

 

Dus terug: wat zoek je nou eigenlijk?

Datgene wat je zoekt is echt dichterbij dan dat je denkt. Je vindt het alleen niet door er meer over na te denken en het buiten je te zoeken. Natuurlijk mag je best om je heen kijken. Ik sluit niets uit. Alleen niets van buitenaf geeft jou die passie, dat vuur, wat je zoekt. Het is  zinvoller om naar binnen te kijken, naar de ruimte tussen en voor(bij) de woorden.

Mensen die Passie (met een hoofdletter dus) ervaren, lijken immers juist helemaal niet te denken! Je herkent die momenten zelf vast ook. Ook al is het maar een glimp of even kort een subtiel gevoel. Je bent er vaak pas achteraf van bewust en niet in het moment zelf. Het zijn namelijk die momenten waarin er even geen tijd en ruimte lijken te bestaan. Je vergeet de klok. Je denkt niet aan waar je op dat moment bent. Er is ook even helemaal geen “ik” of “zoektocht”. Je gaat helemaal op in het NU. Zonder verleden of toekomst. Er wordt heel natuurlijk geleefd en gecreëerd zonder dat daar gedachten over zijn.

De stilte spreekt

Een volkomen natuurlijke expressie

Dat vormloze (zonder tijd, ruimte en materie) noemt Sydney Banks die de 3 principes ooit beschreef: het principe Mind. (Jaja, ook weer met een hoofdletter, omdat het iets anders is dan jouw persoonlijke brein.) En Eckhart Tolle heeft het vaak over het NU of de Stilte. Je zou het ook je ware natuur of de universele levensenergie kunnen noemen. Van daaruit wordt alles, iedere ervaring, moeiteloos gecreëerd. Een volkomen natuurlijke expressie. Dat is Pure Passie!

 

Passie is geen bestemming

Dus dreig je toch weer even op zoek te gaan naar een passie? Omdat je je afvraagt of dít het nou is of niet helemaal op je plek lijkt te zitten? Herinner je weer even dat jouw bezieling dichterbij is dan dat je denkt. Passie is geen bestemming, maar een staat van zijn. Nogmaals, die vind je niet buiten je, maar van binnen. Het is er al, in die stille ruimte voor(bij) je gedachten.  Het is er al. Het IS…

 

 

Vind je het leuk om hierover verder te mijmeren?

Gratis e-book aanvragen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *